Tarta dyniowa - na kruchym spodzie, z delikatnym musem pełnym korzennych przypraw i ksylitolem. Ta tarta pachnie jesienią, nie jest przesadnie słodka, a jej kremowa konsystencja sprawia, że rozpływa się w ustach. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy. Przepis od Jamiego Olivera, trochę zmodyfikowany, zdrowszy, z wyczuwalnym aromatem korzennych przypraw. Smacznego.
Składniki:
kruche ciasto:
125g zimnego masła
1 jajko
1,5 szklanki mąki
125g ksylitolu
szczypta soli
1 łyżka śmietany 18%
mus dyniowy:
1/2 kg miąższu dyni
150g ksylitolu
2 szklanki (500ml) mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
2 jajka
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wysyp na blat i wsiekaj w nią zimne masło
(pokrojone na małe kawałki), następnie dodaj sól, ksylitol, jajko, śmietanę i
zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i schowaj na
minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż na natłuszczoną formę do pieczenia tarty (lub tortownicę). Ciasto nakłuj widelcem (możesz też na wierzchu położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto fasolą, żeby nie urosło). Wstaw spód tarty do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piecz 20 minut.
Gdy ciasto będzie w piekarniku, zacznij przygotowywać mus. Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój w kostkę. Przełóż dynię do garnka, dodaj ksylitol, cynamon, kardamon i szczyptę soli. Zalej całość mlekiem, duś na małym ogniu, do miękkości dyni. Dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładki krem. Zostaw dynię do wystudzenia.
Ubij jajka na biały, puszysty krem, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i połącz z wystudzonym kremem dyniowym. Mus dyniowy wyłóż na podpieczony spód tarty. Wstaw tartę do piekarnika, na ok 25 min (aż mus się zetnie, a brzegi ciasta zarumienią).
DYnia i ciasto w jednym :) wspaniałe połączenie :)
OdpowiedzUsuń:) polecam spróbować, pozdrawiam :)
Usuńjak dynia to muszą być korzenne przyprawy! :)
OdpowiedzUsuńchciałabym spróbować;)
OdpowiedzUsuńzapraszam, jeszcze odrobinę zostało :)
UsuńRewelacyjnie wygląda :) Zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentuje i ten intensywny kolor :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie zachęcająco!
OdpowiedzUsuńCudowna :-) uwielbiam wszystko co ma dynię :-)
OdpowiedzUsuń